Dikrandtonderzwam

(Ganoderma australe / Ganoderma adspersum)

.-

parasiet

.

dikrandtonderzwam

De dikrandtonderzwam is een agressieve parasiet op bomen met bolvormige tot afgeplatte consolevormige meerjarige vruchtlichamen met in de groei een dikke witte groeirand.

Wanneer in de stad gegraven wordt of groeiruimtes van bomen in functie omgevormd worden of ander grondwerk verricht wordt, en ook zeker door bodemverdichting dat ontstaat door alle zware auto’s waardoor wortels vermorzeld worden, door grondwaterschommelingen die wortels niet kunnen weerstaan en door vele andere stedelijke moeilijkheden voor bomen ontstaat er regelmatig wortelschade aan stedelijke bomen. Dit heeft wortelsterfte ten gevolg.  Wortelsterfte en wortelschade heeft vaak vroeg of laat wortelaantasting door parasitaire schimmels ten gevolg.

Ook de dikrandtonderzwam is een schimmel die een boom vaak binnenkomt via wortelschades. Wortelschades komen in de stad vaak voor door het vele grondwerk rondom bomen. Zo zie je ook dat de dikrandtonderzwam veel in de stad voorkomt. Het is een van de meest voorkomende parasieten op bomen in Nederlandse steden. In de bossen is de zwam veel minder te vinden.

De dikrandtonderzwam parasiteert op wortels en holt de stamvoet vanuit het centrum richting de buitenkant uit. Als de schimmel al jarenlang in de boom schimmelt en witrot met selectieve delignificatie veroorzaakt, waardoor het hout sponzig zonder draagkracht wordt, dan duwt hij op een gegeven moment zijn vruchtlichaam door de buitenwand heen die daar dan langzaam opzwelt. En zo volgen er vaak meerdere vruchtlichamen, tevens op andere locaties op vergelijkbare hoogte in de stamvoet. Het vruchtlichaam kan jarenlang doorgroeien en zijn sporen verspreiden en zal de strijd waarschijnlijk ooit gaan winnen van de boom.

ganoderma-in-hout-1-kopie

Een gekapte boom met witrot met selectieve delignificatie door dikrandtonderzwam

dikrandtonderzwam-ganoderma-adspersum-ww-3-kopie

Dikrandtonderzwam (Ganoderma adspersum) bolvormig beginstadium van vruchtlichaam op linde (Tilia)

De zwam rot in diverse boomsoorten zoals zomereik (Quercus robur),  es (Fraxinus excelsior), schietwilg (Salix alba), amerikaanse eik (Quercus rubra), schijnacacia (robinia pseudoacacia), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), lindes (Tilia spec.) of gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus).

Doordat de zwam lang in het kernhout rot en de sapstroom dat zich aan de buitenkant van de stam bevindt niet aantast, kan het zijn dat de conditie van de boom er goed uitziet als je naar de boomkroon kijkt, terwijl de boom wel op het punt van breken staat.

dikrandtonderzwam-wilg-201702-2-kopie

dikrandtonderzwam op oude schietwilg (Salix alba)

Het onderscheid maken tussen verschillende ganoderma-soorten is met het oog lastig en niet altijd mogelijk. De vaststelling om welke ganoderma het gaat, dikrandtonderzwam (Ganoderma adspersum), platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense), gesteelde lakzwam (Ganoderma lucidum), harslakzwam (Ganoderma resinaceum), waslakzwam (Ganoderma pfeifferi)

 is soms enkel met microscoop mogelijk.

Let u op dat de dikrandtonderzwam op een aantal foto’s hieronder zijn witte groeirand laat zien. Exact dezelfde zwam op deze es is een jaar later gefotografeerd in de winter. Deze foto is ook hieronder zichtbaar. Op die foto is de witgekleurde rand inmiddels bruin gekleurd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Plaats een reactie