Smalle weegbree

“De reddende kracht van het mannelijk geslacht”

Smalle weegbree Plantago lanceolata (steen) (2)

 

Smalle weegbree Plantago minor (Narrow-Leaved Plantain)

Ieder mens heeft wel eens over zijn eigen benen heen geürineerd vanuit de gedachte dat dit zou helpen tegen Brandnetelpijn. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dit is niet nodig. Smalle weegbree is hét medicijn tegen Grote brandnetel Urtica dioica. Zij bestaat al 4000 jaar op aarde. Fijnwrijven en op de jeukende plek smeren. Smalle weegbree groeit werkelijk overal door heel het land en vaak tevens in de buurt van brandnetels. Wanneer u een Brandnetelweegbreetaart wilt bakken komt dat natuurlijk ook goed uit. Dat regelt de natuur weer handig.

Uiteraard heeft Smalle weegbree wel een bepaalde voorkeur betreffende haar leefomstandigheden en dat heeft niets met taart te maken. Smalle weegbree houdt van open gronden of gronden bedekt met laag gras. Op zulke plekken valt er namelijk nog genoeg zon op haar krans van blaadjes. Het plantje wordt ook wel “Kattenstoeltje” genoemd, misschien kunt u zich daar wel iets bij voorstellen. Dit plantje heeft namelijk géén stengel. Op zo’n laag begroeide plek kan ze zich goed bezighouden met de favoriete bezigheid van elke plant, namelijk fotosynthese beoefenen. Als ze in een jolige bui is kan zij zich ook nog wel vermaken in iets hogere begroeiing met iets minder lichtdoorlating.

De indianen hadden het gevoel dat de Smalle weegbree iets met de blanken te maken had. Overal waar de blanken hun gebieden introkken ontstonden groeiplaatsen voor de weegbreeplantjes. “Kuchende mus” bedacht toen dat de plant de naam “de voetstap der blanke mensen” moest dragen.

In Nederland groeit zij inmiddels door heel het land. Ze ligt voor iedere Nederlander voor het oprapen. Zij behoort tot een van de meest voorkomende planten van het land. Hier zouden we blij mee moeten zijn aangezien dit plantje ieder mens van pas komt. Vitaminen en mineralen! Wie wil ze niet? We willen allemaal mineralen en vitamines eten. Hoe simpel kan je het hebben? De mens van tegenwoordig vreet zijn buik rolrond aan de rode vitaminepillen, terwijl ze de gewiede Smalle weegbree in de vuilnisbak kieperen. Men weet niet eens dat dat plantje zo gezond is. En iedereen maar klagen over geld en allemaal maar peperdure slakroppen kopen.

Nadat u kennis heeft gemaakt met de Smalle weegbree in uw salade of in een pan als spinazie dan kunt u stoppen met al dat geld over de bank smijten voor die krop ijsbergsla. Smalle weegbree is heel goedkoop en kan ook heel goed over de humus op uw boterbammetje zijn plekje vinden. Het eten van Smalle weegbree stimuleert ook uw spierkracht en uw ondernemingslust

Wat ook handig is, is dat dit overvloedig voorkomende plantje een belangrijk deel van uw medicijnkastje overbodig maakt. Het fijngewreven blad is bruikbaar voor de meest voorkomende uitwendige kwaaltjes als een schaafwond, een sneetje, een ander ondiep wondje, een bijt van een insect en natuurlijk voor de beroemde antibrandneteljeukkracht! Thee van de gedroogde blaadjes werkt dan weer voor het meest voorkomende kwaaltje bij de mens, de verkoudheid! Een kompres kan gebruikt worden voor de wat agressievere insectenbeten.

De wortel van de Smalle weegbree is ook geneeskrachtig. Dit plantje heeft een penvormig worteltje dat verticaal omlaag de grond in prikt, genaamd een penwortel. Echter maakt het plantje horizontaal ook een wortel waaruit zij op bepaalde knooppunten nieuwe plantexemplaren van zichzelf omhoog laat groeien. Zo vormt de Smalle weegbree horsten! Maar! Die wortel, daar kunt u op kauwen. Dit helpt tegen de verveling, maar ook bij mondontstekingen.

Het plantje heeft nu eenmaal een duidelijke kracht van heling in zich zitten en de moderne Nederlander is zich daar TOTAAL niet van bewust. Gelukkig u wel. Onze voorouders kijken ons in hun graf met een scheef oog aan, dat weet ik wel zeker. Voor hun was het zo vanzelfsprekend dat je Smalle weegbree gebruikt voor een schaafwondje.  Daar hoeft geen jodium aan te pas komen.

De geneeskracht van de Smalle weegbree inspireerde onze voorouders dusdanig dat zij de kracht van de plant ook inzette zonder enig contact van de chemische bestanddelen met onze lichaamssappen. Zo bond men een wit zakje rondom het hoofd met een rood koord. In dat witte zakje moest dan Smalle weegbree zitten om hoofdpijn te verdrijven.

Al eeeeuwenlang beschermde de Smalle weegbree ook tegen boze geesten, in de auto. Dus hang Smalle weegbree in uw auto om die boze geesten van u af te houden. U kunt zich ook aan de snelheidslimiet houden om de boze envelopgeesten van u af te houden. Romeinen en Grieken hadden meer het idee dat in de Smalle weegbree dode geesten aanwezig waren in plaats van dat de plant geesten op een afstand zouden houden.

Als u denkt dat ik u voor de gek houd met eeuwenoude auto’s en geesten aan rode koordjes dan kunt u de Smalle weegbree ook uit uw berm halen om mij aan een leugendetector te onderwerpen. Wanneer u het blad in tweeën deelt zullen enkele overblijvende draden de beide bladhelften nog met elkaar verbinden. Het aantal draden geeft aan hoe vaak diegene waaraan u denkt vandaag al gelogen heeft.

Aangezien een gemiddeld mens per gesprek van tien minuten wel één keer liegt zou u kunnen denken dat de Smalle weegbree niet de juiste weegbreesoort is voor zo’n leugendetector. Dan zouden we toch minstens de Ruige weegbree Plantago media hiervoor moeten inzetten… met wat grotere blaadjes. Media betekent gemiddeld. Major betekent groter en er is dan ook een nog grotere weegbree. De Grote weegbree Plantago major subsp. major.

Grote weegbree Plantago major subsp. major 20140917 klein

Grote weegbree Plantago media

 

Een andere optie is om de Smalle weegbree als een overige detector te gebruiken. Zo werd de plant ook wel ingezet om op dezelfde manier als bij de leugendetectortest te achterhalen hoeveel geliefdes jouw geliefde al voor jou heeft gehad.  Als het aantal geliefdes zo bizar hoog is dat u niet meer gelooft in de oprechtheid achter de liefde, dan kunt u die Smalle weegbree meteen opeten. Bij het opeten zal ook een liefdesbetovering verbroken worden en dan kunt u weer verder zoeken naar een nieuwe relatie. En bijna overal waar u komt zal een Smalle weegbree in de buurt wachten om haar kracht te delen met u. Het eten van de Smalle weegbree-salade zal ook allerlei infecties en nare bacteriën helpen te verwijderen

Toch heeft dit bijzondere plantje ook een zwakke plek. Die zwakke plek bedoezeld zij zo krachtig dat niemand het ziet! Althans, bijna niemand. Misschien is het wel een beetje achterbaks om deze zwakheid dan nu als een roddeltante te gaan publiceren richting het grote publiek. Doch is de kracht waarmee de Smalle weegbree haar zwakheid opheft indrukwekkender dan haar zwakheid zelf. Het zit als volgt…

De Smalle weegbree vormt twee type exemplaren. Een exemplaar waaraan mannelijke en vrouwelijke bloemen in het bloemhoofdje te vinden zijn en een exemplaar waar enkel vrouwelijke bloemen vertiel zijn en de mannelijke steriel. Die laatste versie waarin enkel de vrouwelijke bloemen vertiel zijn kunnen enkel kinderen krijgen die op dezelfde wijze in elkaar steken, dus met steriele mannelijke bloemen. De normale versie met mannelijke én vrouwelijke fertiele bloemen kunnen beide exemplaren als nageslacht voortbrengen. Dit gegeven zal logischerwijs ertoe leiden dat op de lange (!) duur enkel planten overblijven waarin de mannelijke bloemen steriel zijn. Geslachtelijke voortplanting zal dan niet meer mogelijk zijn. Dit plantje vormt horsten en dat zal dan nog de enige voortplantingsstrategie zijn. Maar de Smalle weegbree zet werkelijk ALLES in om deze zwakheid géén belemmering te laten zijn voor haar voortbestaan. U kunt het zo zien: De wil van de Smalle weegbree om de mannelijkheid in haarzelf in leven te houden heeft geleid tot haar enorme expansie over de gehele wereld. Want zij komt over de gehele wereld voor. Hoe het ook zij, haar kracht steekt vér boven haar belemmering uit en daardoor is die zwakheid geen belemmering!

Toch kan het zo zijn dat u de Smalle weegbree op een dag een beetje in een bedremmelde toestand vindt hoor. Ze lijdt dan aan de Knikaarziekte. Die bedremmeldheid kunt u enkel vanaf juni tot de late herfst bij dit plantje aanschouwen. Om dit toe te lichten moet ik u even iets vertellen.

In de winter overwinteren de blaadjes vaak, maar van juni tot de late herfst komt de plant in bloei. En de bloemen hebben wél een steeltje. Bovenop dat steeltje staat een weinig kleur bevattend cilindrisch maar soms ook eivormige bloem (waar soms witgele meeldraden uitsteken).

Smalle weegbree Plantago lanceolata

Bloem Weegbree

 

Dat steeltje van de bloem verdikt soms, verkleurt zwart en knikt dan om. In dat geval heeft waarschijnlijk een snuitkevertje genaamd Ceutorhynchidus troglodytes een wondje in het plantje gezogen. Dit is een donker kevertje met een lang gebogen snuitje. Doordat haar larven in de onrijpe zaadje leven die zich in de doosvruchtjes van de Smalle weegbree bevinden, komt ook het volwassen kevertje wel eens op de Smalle weegbree voor. Als dat volwassen snuitkevertje dan wondjes zuigt in de plant, is de weg klaar gemaakt voor weer een ander organisme. De schimmel genaamd Phomopsis subordinaria trekt de Smalle weegbree vaak binnen door dat soort kleine wondjes. Hier heeft de snuitkever overigens zelf niet over nagedacht want als de Smalle weegbree eenmaal geïnfecteerd is met de schimmel dan lust die snuitkever de gehele plant niet meer. Vervolgens krijgt de Smalle weegbree de knikaarziekte en buigt het bloemsteeltje.

Dit is dan ook het enige sombere wat er aan een Smalle weegbree toe te schrijven is, maar niet de enige duistere kant van de plant! De Grieken en Romeinen schenen dode geesten in dit plantje te zien. U kunt zelf eens diep gaan staren in de haast hypnotiserende krans van bladeren, maar het is ook goed mogelijk dat u in plaats van geraakt worden door dode geesten, dat u de liefdevolle venuskracht van de plant zal ervaren. Venus helpt u via deze plant om te stoppen met slachtoffer-denken. De plant kan u een energie van kracht, heling en van bescherming geven.

J - kopie

Hypnotisering van Smalle weegbree

 

De werkelijke kracht in het plantje kan nog al variëren. En vanuit krachtsgezichtspunt vormt de Smalle weegbree nog eens twee verschillende vormen van zichzelf. Zo is er een groeivorm met veel kracht, waarin de bloembolletjes langwerpig zijn, en er is een groeivorm met weinig kracht waarin de bloembolletjes rond zijn.

Smalle weegbree BloemSmalle weegbree Plantago lanceolata Langwerpige bloem

Twee verschillende type bloeivormen

 

Dit verschil heeft niets te maken met het zojuist beschreven verschil in fertiliteit. Het is in dit geval zo dat de plant een lang bloemetje vormt als zij veel voedingsstoffen door haar worteltjes kan absorberen. Als de Smalle weegbree op voedselarme grond staat dan vormt zij een kort bolvormig bloemhoofdje die overigens ook minder zaadjes vormt.

Op een grond waar vaak veel mensen overheen lopen, zoals bijvoorbeeld in een berm van een pad richting een schoolplein, zal het plantje ook de voedselarmere versie van zichzelf aanmaken met ronde bloemhoofdjes. Dit komt doordat de Smalle weegbree niet goed tegen betreding kan. Dit leidt tot veel energieverlies.  Het is ongeveer zoals mensen ook hun energie verliezen als ze constant over zich heen laten lopen. Die magere versie van de Smalle weegbree leeft ook korter.

De Grote weegbree Plantago major subsp. Major kan trouwens wél goed tegen betreding. Dit is een belangrijk verschil tussen die twee geslachtsgenoten. In het geslacht van de Weegbree Plantago lijkt enkel de Zeeweegbree Plantago maritima behoorlijk veel op de Smalle weegbree. Dit is eigenlijk de enige fout die te maken valt rondom haar determinatie. Maar als u dit weet dan kunt u aan zee extra opletten. Als de Weegbree aan zee zeer lange en extra dunne bladeren heeft, dan zullen de bloemhoofdjes waarschijnlijk ook veel langer zijn dan die van de Smalle weegbree. Dat zal dan de Zeeweegbree zijn.

De Smalle weegbree heeft blaadjes ongeveer zo lang als een ganzentong waardoor de volksnaam “Ganzentong” is ontstaan. Eenzelfde vergelijking heeft geleid tot de bijnaam Hazenoor. Die scherpe dunne bladeren doen sommige mensen de plant aan mars verbinden. In dat geval zit er naast het verzorgende venuselement tevens een actief element in deze plant. En….diegene die de volksnaam “Hondsribbe”  bedacht had, moet wel een vreemde eend in de bijt zijn geweest.

De plant heeft ook de naam Bloedkruid en dat stamt af van een oud volksgeloof. Wanneer iemand een grote wond had waaruit veel bloed droop, dan kon het stromen van het bloed verminderd worden door de Smalle weegbree enkel in de hand te houden. Tegenwoordig is een dergelijke geneeswijze niet meer algemeen geaccepteerd.

4 gedachten over “Smalle weegbree

  1. Moest een verhaaltje schrijven over de Smalle Weegbree voor kinderen van groep 7/8 en kwam dit artikeltje tegen. Leuk hoor.

Plaats een reactie